Nezabudnite na to, že Nový čínsky rok prichádza a stále máte čas upratať v dome všetko čo nepotrebujete. Okrem bežného predvianočného upratovania doplňte tento rok o upratanie – odstránenie nepotrebných veci. Odstráňte všetko spod postelí a spriechodnite toky chi energie.
Veci, ktoré nepoužívate odneste do rôznych spolkov pre pomoc ľudí. Odstráňte rozbité a zlepené predmety v dome a nahraďte ich novými. Dajte si opraviť všetko nefunkčné v dome. Či už kvapkajúci kohútik, ktorým Vám uniká príjem financií do domácnosti alebo vŕzgajúce dvere, ktoré môžu spôsobovať hádky ale aj zdravotné problémy.
Nezabudnite na to, že Nový čínsky rok prichádza a stále máte čas upratať v dome všetko čo nepotrebujete. Okrem bežného predvianočného upratovania doplňte tento rok o upratanie – odstránenie nepotrebných veci. Odstráňte všetko spod postelí a spriechodnite toky chi energie. Veci, ktoré nepoužívate odneste do rôznych spolkov pre pomoc ľudí. Odstráňte rozbité a zlepené predmety v dome a nahraďte ich novými. Dajte si opraviť všetko nefunkčné v dome. Či už kvapkajúci kohútik, ktorým Vám uniká príjem financií do domácnosti alebo vŕzgajúce dvere, ktoré môžu spôsobovať hádky ale aj zdravotné problémy. Umiestnite si na východ zdravú kvetinku s guľatými lístkami s fotkou rodinky pre podporu zdravia a misku so slanou vodou pre ochranu proti stratám v tomto roku. A to hlavne v prípade, ak tu máte vchodové dvere, spálňu či jedálensky stôl. Ak si prajete vedieť viac aká energia je v tomto roku vo Vašom vchode, čítajte tu...
Jedálensky stôl FENG SHUI
Do stredu stola sa zvykne použiť symbol, ktorý podporuje matku v rodine.
Astrológia 9 hviezd KI je časťou čínskej astrológie, pozerá a skúma človeka podľa roku narodenia. Podľa tejto teórie sa z roku narodenia vypočíta t.z.v. KUA /GUA/ číslo. Existuje 9 typov KUA čísla a rozdeľuje ľudí do dvoch skupín- východnej a západnej. Kua číslo nám ukazuje základné charakterové črty človeka, odkiaľ prúdia pozitívne vibrácie /priaznivé a nepriaznivé smery/, ako a načo ich môžeme využiť a naopak ktorým smerom/ svetovým stranám/ by sme mali vyhnúť.
Výber je podľa gua - kua čísla matky, takže ak je žena v dome kua číslo 1, potom do stredu stola sa hodí sklenená misa na ovocie, modré plávajúce sviečky, sklenené koreničky. Žena s kua 2,5,8, potom by v strede stola nemali chýbať žlté sviečky alebo keramická misa na ovocie. Kua 3 a 4 podporí drevo, prútené košíky, čerstvé kvety. Kua 6 a 7 zas nerezové, porcelánové a keramické predmety, misy, taniere, koreničky a soľničky . Pre kua 9 sú vhodné červené sviečky, prútené misy a drevené kuchynské doplnky.
Čínsky lunárný kalenár | |||||||||||
Rok | Žena | Rok | Žena | Rok | Žena | ||||||
narod. | GUA | narod. | GUA | narod. | GUA | ||||||
10. február | 1910 | Pes | 6 | 10. február | 1948 | Potkan | 8 | 9. február | 1986 | Tiger | 1 |
30. január | 1911 | Prasa | 7 | 29. január | 1949 | Byvol | 9 | 29. január | 1987 | Zajac | 2 |
18. február | 1912 | Potkan | 8 | 17. február | 1950 | Tiger | 1 | 17. február | 1988 | Drak | 3 |
6. február | 1913 | Byvol | 9 | 6. február | 1951 | Zajac | 2 | 6. február | 1989 | Had | 4 |
26. január | 1914 | Tiger | 1 | 27. január | 1952 | Drak | 3 | 27. január | 1990 | Kôň | 5 |
14. február | 1915 | Zajac | 2 | 14. február | 1953 | Had | 4 | 15. február | 1991 | Koza | 6 |
3. február | 1916 | Drak | 3 | 3. február | 1954 | Kôň | 5 | 4. február | 1992 | Opica | 7 |
23. február | 1917 | Had | 4 | 24. január | 1955 | Koza | 6 | 23. január | 1993 | Kohút | 8 |
11. február | 1918 | Kôň | 5 | 12. február | 1956 | Opica | 7 | 10. február | 1994 | Pes | 9 |
1. február | 1919 | Koza | 6 | 31. január | 1957 | Kohút | 8 | 31. január | 1995 | Prasa | 1 |
20. február | 1920 | Opica | 7 | 18. február | 1958 | Pes | 9 | 19. február | 1996 | Potkan | 2 |
8. február | 1921 | Kohút | 8 | 8. február | 1959 | Prasa | 1 | 7. február | 1997 | Byvol | 3 |
28. január | 1922 | Pes | 9 | 28. január | 1960 | Potkan | 2 | 28. január | 1998 | Tiger | 4 |
16. február | 1923 | Prasa | 1 | 15. február | 1961 | Byvol | 3 | 16. február | 1999 | Zajac | 5 |
5. február | 1924 | Potkan | 2 | 5. február | 1962 | Tiger | 4 | 5. február | 2000 | Drak | 6 |
24. január | 1925 | Byvol | 3 | 25.január | 1963 | Zajac | 5 | 24. január | 2001 | Had | 7 |
13. február | 1926 | Tiger | 4 | 13. február | 1964 | Drak | 6 | 12. február | 2002 | Kôň | 8 |
2. február | 1927 | Zajac | 5 | 2. február | 1965 | Had | 7 | 1. február | 2003 | Koza | 9 |
23. január | 1928 | Drak | 6 | 21. január | 1966 | Kôň | 8 | 22. január | 2004 | Opica | 1 |
10. február | 1929 | Had | 7 | 9. február | 1967 | Koza | 9 | 9. február | 2005 | Kohút | 2 |
30. január | 1930 | Kôň | 8 | 30. január | 1968 | Opica | 1 | 29. január | 2006 | Pes | 3 |
17. február | 1931 | Koza | 9 | 17. február | 1969 | Kohút | 2 | 18. február | 2007 | Prasa | 4 |
6. február | 1932 | Opica | 1 | 6. február | 1970 | Pes | 3 | 7. február | 2008 | Potkan | 5 |
26. január | 1933 | Kohút | 2 | 27. január | 1971 | Prasa | 4 | 26. január | 2009 | Byvol | 6 |
14. február | 1934 | Pes | 3 | 15. február | 1972 | Potkan | 5 | 14. február | 2010 | Tiger | 7 |
4. február | 1935 | Prasa | 4 | 3. február | 1973 | Byvol | 6 | 13.február | 2011 | Zajac | 8 |
24. január | 1936 | Potkan | 5 | 23. január | 1974 | Tiger | 7 | 23.január | 2012 | Drak | 9 |
11. február | 1937 | Byvol | 6 | 11. február | 1975 | Zajac | 8 | 10. február | 2013 | Had | 1 |
31. január | 1938 | Tiger | 7 | 31. január | 1976 | Drak | 9 | 31. január | 2014 | Kôň | 2 |
19. február | 1939 | Zajac | 8 | 18. február | 1977 | Had | 1 | 19. február | 2015 | Koza | 3 |
8. február | 1940 | Drak | 9 | 7. február | 1978 | Kôň | 2 | 8. február | 2016 | Opica | 4 |
27. január | 1941 | Had | 1 | 28. január | 1979 | Koza | 3 | 28. január | 2017 | Kohút | 5 |
15. február | 1942 | Kôň | 2 | 16. február | 1980 | Opica | 4 | ||||
5. február | 1943 | Koza | 3 | 5. február | 1981 | Kohút | 5 | ||||
25. január | 1944 | Opica | 4 | 25. január | 1982 | Pes | 6 | ||||
13. február | 1945 | Kohút | 5 | 13. február | 1983 | Prasa | 7 | ||||
2. február | 1946 | Pes | 6 | 2. február | 1984 | Potkan | 8 | ||||
22. január | 1947 | Prasa | 7 | 20. február | 1985 | Byvol | 9 |
Prajeme šťastné a veselé Vianoce v kruhu svojej rodiny v zdravšom poňatí. Feng Shui Harmony
Zdravé Štedrovečerné menu
Šošovicová polievka
Kapustnica
Kapor so zdravým zemiakovým šalátom
Sladké domáce pečivo
Šošovicová polievka
Potrebujeme:
1 hrnček šošovice, 1 bobkový list, morské riasy wakame (ak sa varia spolu s inými surovinami, zmäkčujú ich vlákna), 1 zemiak, 250 ml kokosového mlieka, ryžový ocot, soľ.
Ako na to:
Do dvoch litrov vody dáme variť šošovicu, bobkový list, morské riasy a na drobné kocky nakrájaný zemiak. Pridáme soľ podľa chuti. Varíme do zmäknutia. Napokon pridáme kokosové mlieko, všetko spolu necháme ešte prejsť varom a po odstavení dochutíme ryžovým octom.
Kapustnica
Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty, 2 hrste sušených húb, 3 – 4 ks sušených sliviek, bobkový list, prípadne domáca klobása (alebo údené tofu).
Ako na to:
Do hrnca dáme kyslú kapustu, huby, ktoré sme vopred namočili, bobkový list a sušené slivky. Všetko spolu povaríme približne 30 minút. Napokon si do kapustnice môžeme (ale nemusíme) pridať domácu klobásu nakrájanú na tenké kolieska alebo – vegetariáni – na kocky nakrájané údené tofu.
Kapor
Potrebujeme:
Kapra, 100 g hladkej špaldovej múky, čierne korenie, 1 čajovú lyžičku mletej štipľavej papriky (prípadne tí, ktorí majú radi pikantnejšie pokrmy, môžu pridať aj trochu štipľavej mletej papriky), soľ, 2 polievkové lyžice kokosového tuku (alebo kvalitného oleja).
Ako na to:
Špaldovú múku zmiešame s mletou paprikou a s korením. Naporciovaného kapra obalíme v tejto zmesi a z obidvoch strán pečieme na panvici na 2 polievkových lyžiciach kokosovom tuku, respektíve kvalitného oleja.
Zdravý zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 kg zemiakov uvarených v šupke, 2 – 3 kyslé uhorky, cca 300 g sterilizovaného hrášku s mrkvou, 1 cibuľu, 1 kyslé jablko, ¼ zeleru, vodu, horčicu, ovčí alebo grécky jogurt a vodu, v ktorej sme varili zeler.
Ako na to:
Cibuľu nakrájame na drobno a zalejeme ju horúcou vodou. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na malé kocky. Na drobné kocky nakrájame kocky nakrájame aj uhorky, jablko a uvarený zeler. Vo väčšej nádobe zmiešame zemiaky, uhorky, jablká a zeler, pridáme sterilizovaný hrášok s mrkvou (bez nálevu), precedenú cibuľu, horčicu, jogurt, štipku čierneho korenia. Napokon prilejeme vodu, v ktorej sa varil zeler, a to v takom množstve, aby mal šalát správnu konzistenciu (aby nebol ani príliš riedky, ani príliš hustý). Osolíme a všetko spolu ešte raz premiešame.
Práve voda z zeleru spolu s jablkom napomáha tráveniu, vďaka čomu z tohto výborného šalátu nebude nikomu ťažko.
Orechové rožky
Potrebujeme:
Na cesto: 26 dkg špaldovej celozrnnej hladkej múky, 20 dkg masla, 15 dkg xylitolu alebo trstinového cukru, 10 dkg mletých vlašských orechov, 2 žĺtka
Na obaľovanie: 4 polievkové lyžičky práškového xylitolu (práškový xylitol sa dá kúpiť; pokiaľ ho ale náhodou nemáme, v kávovom mlynčeku jednoducho pomelieme klasický xylitol), 2 vanilínové cukre.
Môj tip: nožíkom rozrežeme vanilkový struk, vyškriabeme z neho vnútro, ktoré pomiešame so xylitolom. Túto zmes vsypeme do pohára s dobre uzatvárateľným viečkom, do vnútra vložíme ešte aj rozrezaný struk a nádobu uzavrieme. Po pár dňoch máme takto hotový voňavý a zdravý vanilínový cukor.
Ako na to:
Zmiešame všetky suroviny, vypracujeme z nich cesto a necháme ho odležať približne 30 minút. Potom z neho tvarujeme malé rožteky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri teplote 170 stupňov asi 20 minút. Po dopečení ich ešte horúce obalíme v práškovom xylitole zmiešanom s vanilínovým cukrom.
Linecké kolieska
Potrebujeme:
75 dkg hladkej celozrnnej špaldovej múky, 50 dkg masla, 20 dkg xylitolu, trochu nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna, 3 žĺtky
Ako na to:
Všetky suroviny dobre zmiešame a z takto pripraveného cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme odležať cca 30 minút. Potom cesto vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska, poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre pri teplote 170 stupňov pečieme približne 16 minút.
Makové rezy
Potrebujeme:
Na cesto: 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky, 100 g xylitolu, 5 vajec, 200 ml kokosového mlieka, 50 ml vody, 120 g masla, 1 vyškrabaný vanilkový struk, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny
Na plnku: 250 g mletého maku, 50 g xylitolu, 150 ml kokosového mlieka, 1 lyžicu oleja.
Ako na to:
Žĺtky so xylitolom vyšľaháme a postupne pridávame múku, mlieko, vodu, tuk, sódu bikarbónu a vyškrabaný vanilkový struk. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Potom spolu vyšľaháme mak, olej, xylitol a mlieko, zmes navrstvíme na cesto a dáme piecť do rúry. Keď uvidíme, že je koláč upečený približne do troch štvrtín, na chvíľu ho z rúry vytiahneme, rovnomerne naň navrstvíme sneh vyšľahaný z bielkov a dáme do rúry dopiecť. Koláč je správne upečený, keď je jeho povrch jemne ružovkastý.
Vianočné menu pre Vás pripravila Hajnalka Szucsova - astrologička venujúca sa čínskej medicíne a zdravej výžive : Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.